Новостная Ложка » Дмитро Томашпольський поділився складнощами створення фільму “Лариса Кадочникова. Війна” та пояснив, чому зрадів повітряній тривозі під час зйомок – Дім

Дмитро Томашпольський поділився складнощами створення фільму “Лариса Кадочникова. Війна” та пояснив, чому зрадів повітряній тривозі під час зйомок – Дім

Дмитро Томашпольський поділився складнощами створення фільму “Лариса Кадочникова. Війна” та пояснив, чому зрадів повітряній тривозі під час зйомок – Дім

18 Жовтня / 2023

Джерело: Телеканал “Дім”

Дмитро Томашпольський поділився складнощами створення фільму “Лариса Кадочникова. Війна” та пояснив, чому зрадів повітряній тривозі під час зйомок – Дім
Дмитро Томашпольський. Скриншот: kanaldim.tv

У перші дні повномасштабного вторгнення Росії в Україну у лютому 2022 року український режисер Дмитро Томашпольський вирішив знімати документальний фільм. Головною героїнею стрічки стала народна артистка України і легендарна “Марічка” з “Тіней забутих предків” — Лариса Кадочникова. Прем’єра фільму відбулася 30 серпня 2022 року в київському Будинку кіно. Про інших героїв стрічки та про складнощі під час знімань Дмитро Томашпольський розповів у програмі “Точка опори”.

У фільмі “Лариса Кадочникова. Війна” також взяли участь мистецтвознавець, професор Вадим Скуратівський, музикант Олег Фагот Михайлюта, кінознавець та письменник Сергій Тримбач, а також колекціонер та меценат Олександр Брей.

“Ми вирішили зняти фільм про тих, хто залишився у Києві. Почали дзвонити всім. Коли дзвонив Кадочниковій, був впевнений, що її не буде. Але вона була на місці. Це мало бути від першої особи і щоб її оточенням були саме чоловіки. Вона сама мала їх вибрати”, — згадує Томашпольський.

Знімати Київ під час війни не можна було, за відео можна було отримати кілька років ув’язнення. Щоб отримати дозвіл на фільмування дружина режисера Олена Дем’яненко звернулася до Фагота, з яким була знайома. З початку повномасштабної війни Михайлюта став на захист України і приєднався до добровольчого батальйону, який стояв на обороні Київщини, тож мав змогу допомогти у зйомці документального проєкту. Попри всі необхідні дозволи, знімання таки опинялися під загрозою.

“Мене зупинили на Бульварно-Кудрявській. (…) Обличчя не можна було знімати. Тільки те, що навкруги пороблено. І все це одному — фокус, кадр, звук. Звук був найскладнішим, бо я не знав, чи він є, чи нема. Кожні 10-15 хвилин перевіряв. Мене зупинив молодий батько з дитиною у колисці. А я знімав дуже красивий кадр якраз. Він запитав, навіщо я знімаю. Я став пояснювати, що це не буде зараз в інтернеті, що знімаю фільм, який вийде за півроку чи за рік. Потім підійшли й інші люди. Я показав усі документи, дозволи, вони зрозуміли, що я режисер і мене відпустили. А інших, до речі, не відпускали”, — розповів режисер.

Під час фільмування епізоду із Сергієм Тримбачем в Києві пролунала повітряна тривога. Томашпольський пояснив, чому зрадів цій події:

“Пролунала повітряна тривога. Ви мене зрозумійте, у мене така радість була, тому що з’явилася подія, емоції”.

Повна версія інтерв’ю: Про справжнє мистецтво у зомбі-просторі: інтерв’ю з режисером Дмитром Томашпольським у програмі “Точка опори”

Нагадаємо, Дмитро Томашпольський — кінорежисер, сценарист, продюсер, член Національної спілки кінематографістів України, Європейської кіноакадемії та Оскарівського комітету України. У його доробку понад 30 документальних та художніх фільмів. Експериментальна кінострічка “Простір”, яку режисер зняв під час карантину, стала переможцем у категорії “Найкраща драма” на Австрійському міжнародному фестивалі, а також у номінації “Найкращий експериментальний повнометражний фільм” на Європейському фестивалі незалежного кіно. У перші місяці повномасштабного вторгнення Росії в Україну Дмитро Томашпольський зняв документальний фільм “Лариса Кадочникова. Війна”. Ця стрічка отримала відзнаку як найкращий документальний фільм про війну на українському кінофестивалі “Птах” у Великій Британії. 

Попередні випуски “Точки опори”:

Джерело: kanaldim.tv

Залишити відповідь