Новостная Ложка » Чи правда, що FAVBET Андрія Матюхи продовжує працювати на росії bastion.tv Фейк

Чи правда, що FAVBET Андрія Матюхи продовжує працювати на росії bastion.tv Фейк

Чи правда, що FAVBET Андрія Матюхи продовжує працювати на росії bastion.tv Фейк

Інформація перевірена експертом 19-09-2024

За останні два роки в Мережі часто ширилась інформація про причетність українських компаній до ведення бізнесу у росії. Особливо багато таких згадувань було з приводу компаній, які працюють в енергетичному секторі, стратегічних підприємств, відомих брендів та представників гемблінгової сфери. Так, на сайті “Останній Бастіон” була опублікована стаття про те, що FAVBET Андрія Матюхи продовжує працювати на росії й одночасно цинічно піариться на армії.

Журналісти nlozhka.com.ua вирішили провести власне розслідування та на прикладі даного інформаційного матеріалу розібратися, чи правдива ця інформація, чи все-таки це фейк та підступи конкурентів.

Висновок: Неправдива інформація

Твердження про те, що компанія FAVBET Андрія Матюхи продовжує працювати на росії, не підкріплене фактами та не несе під собою ніякого задокументованого обґрунтування. Компанія ніколи не вела свою діяльність на території рф. Навпаки, FAVBET робить значні внески у всеукраїнські ініціативи з допомоги ЗСУ, наприклад, проєкти UNITED24, та навіть влаштовує тематичні промо на власній розважальній платформі. Також велика кількість мілітарних та гуманітарних ініціатив компанії реалізується на постійній основі завдяки фонду FAVBET Foundation. 

Детальніше

З початку повномасштабної війни українські компанії не тільки відновили роботу і підтримують економіку України, а й активно допомагають ЗСУ та піклуються про переселенців. Донати, зброю, бронежилети, дрони, медикаменти, автомобілі та пальне надавав та продовжує надавати нашим військовим бізнес, витрачаючи на це мільярди гривень.

Гострою залишається тема гуманітарної допомоги постраждалим українцям, оскільки безліч наших співгромадян втратили домівки, робочі місця, здоров’я та рідних внаслідок незаконного російського вторгнення. Саме тому відповідальний бізнес щодня спрямовує сили та кошти для допомоги тимчасово переміщеним особам, закуповує продукти, одяг, засоби гігієни та ліки. Окремо стоїть не менш важливе питання допомоги захисникам, які безпосередньо зараз не воюють. Це насамперед лікування, протезування та соціальна адаптація.

На фоні інтенсивної діяльності бізнесу в галузі гуманітарних ініціатив навіть почали з’являтися рейтинги найбільш соціально-активних компаній. Водночас громадськість стала й більш пильно слідкувати за діяльністю представників українського бізнесу. Відсутність чіткої проукраїнської позиції або будь-які натяки на зв’язок з росією можуть зруйнувати не лише репутацію, але й фактично поставити крапку на роботі компанії в Україні. Особливо багато питань у громадськості справедливо виникає щодо енергетичних компаній, стратегічних підприємств, відомих національних брендів  та грального бізнесу.

Цікаво, що саме з останнім та донедавна найбільш непрозорим ринком України, був пов’язаний один з найгучніших бізнес-скандалів минулого року. КРАІЛ відкликала ліцензію у Parimatch, в результаті чого, її офіційний сайт виявився заблокованим, а всі активи заморожені. Санкції РНБО проти компанії були запроваджені 11 березня 2023 через зв’язок з російською федерацією. На це вказувало ім’я С. Портнова – одного із засновників Parimatch, якого деякий час підозрювали в тому, що він веде бізнес у рф.

Чутки щодо зв’язків з країною-окупантом ширилися й щодо інших великих гравців ринку. Так, компанія Pin-Up подала до суду на журналістів через статтю, яка стосувалася зв’язків онлайн-казино з росією, а саме російського громадянства його власників. 

Питання були також і до VBet та FAVBET. В маловідомих виданнях протягом останніх двох років періодично з’являлися статті про проросійський слід в діяльності й цих букмекерських компаній.

Отже, ми вирішили перевірити всі факти та визначити правдивість згадок в ЗМІ про те, що компанія FAVBET Андрія Матюхи продовжує вести бізнес на території рф.

Перше, на що ми звернули увагу – в статті йде мова про те, що БК FAVBET не має ліцензії на ведення букмекерської діяльності, при цьому продовжує заробляти величезні гроші, які нібито не потрапляють до бюджету.  

Українська компанія FAVBET підтримує легальний курс розвитку грального бізнесу і залишається одним з найбільших платників податків України, підтримуючи економіку держави за воєнних часів.

У 2023 році FAVBET продовжує збільшувати обсяги допомоги армії та внесків у держбюджет за рахунок регулярних ліцензійних платежів для продовження легального оперування.

Окрім сплати податків станом на січень 2024 року група компаній перерахувала до держбюджету понад 800 млн грн у вигляді платежів за продовження діючих, а також нові ліцензії.

Загальна ж сума підтримки ЗСУ та інших Сил оборони з боку FAVBET та за сприяння FAVBET Foundation вже перевищила 210 млн грн. 

У статті “Останній Бастіон” зазначається, що компанія працювала на російському ринку. Такі звинувачення також не підкріплені фактами. Компанія раніше була присутня на ринку Білорусії, але з 1 березня 2022 року офіційно вийшла з білоруського ринку. 

Також варто зазначити, що в даному матеріалі ЗМІ не наведені й факти щодо роботи БК на території рф. Ми перевіряли на сайті компанії можливість реєстрації гравців з росії. Але це зробити неможливо, бо для створення облікового запису необхідно ввести дані паспорту. Така ситуація унеможливлює гру на сайті для російських гравців і обхід заборон за допомогою VPN. Немає й ніякого документального підтвердження, що Favbet мав офіси, ліцензії чи здійснював хоч якісь маркетингові активності у рф. 

Що стосується нібито відгуків гравців FAVBET з росії, які можна знайти в Інтернеті, то так інформація також викликає багато питань. Адже, щоб лишити такі коментарі, необхідно для реєстрації вказати лише електронну адресу, придумати логін і пароль. Ніхто з модераторів сайтів не просить додатково надіслати паспортні дані, або ж детально не перевіряє через IP-адресу місцеперебування пристрою, з якого лишили відгук. Отже, навіть не сильно напружуючись на таких інтернет-порталах можна написати все що завгодно. 

Далі в матеріалі bastion.tv журналісти засудили й допомогу FAVBET ЗСУ, нібито компанія за рахунок цього піариться. Ми вирішили перевірити цю інформацію і нас вразило, що майже не щодня ЗМІ публікують новини про cоціально-гуманітарні ініціативи, як самого FAVBET, так і Фонду Favbet Foundation.

Три роки тому компанія FAVBET заснувала благодійний фонд, який запроваджував ініціативи у сфері освіти, здоров’я та спортивного розвитку. На початку великої війни БФ Favbet Foundation перерозподілив майже всі проєкти таким чином, щоб вони працювали на допомогу ЗСУ. Наразі підтримка Сил оборони перетворилася на системну роботу мілітарі-хаба, а гуманітарні ініціативи сфокусували на програмах освітнього та спортивного розвитку дітей та підлітків, а також на допомозі постраждалим від війни та ВПО. 

Разом з тим FAVBET робить значні внески й у всеукраїнські проєкти від UNITED24 та навіть влаштовує тематичні промо на власній платформі. “Прокачка авто для ЗСУ” – проєкт у стилі популярного тюнінг-шоу 2000-х, в межах якого компанія мала закупила та відремонтувала 10 позашляховиків для фронтових підрозділів.

Це був проєкт зі зворотнім зв’язком, де гравці могли подивитись на YouTube, як звичайний автомобіль перетворюють на бойового коня в справжньому тюнінговому ательє. Ведучим шоу був популярний український актор Женя Янович.

Такий формат сподобався гравцям настільки, що всі тачки закупили з випередженням графіку. Подивитись, як їх підготували до служби на передовій, досі можна на YouTube-каналі FAVBET.

Також завдяки іншому проєкту компанії – “Кіберпанк 2023” – 31-річний військовослужбовець В’ячеслав Смислов, що боронив Маріуполь, а пізніше стримував ворога на Бахмутському напрямку, отримав надсучасний біонічний протез руки.

У 2023 році FAVBET долучився до створення першої у світі “Армії дронів”, передавши UNITED24 57 мільйонів гривень на закупівлю 53 нових пікапів Peugeot Landtrek для рот ударних БпЛА. Компанія приєдналася й до збору коштів у межах Операції “Єдність” із закупівлі 10 000 FPV дронів і стала одним з найперших та найбільших корпоративних донорів проєкту. 

Крім участі у спільних проєктах, FAVBET впроваджує й власні ініціативи з придбання дронів. Загалом з початку повномасштабного вторгнення за підтримки FAVBET та FAVBET Foundation українські захисники отримали понад 130 сучасних дронів різних модифікацій – від звичних уже DJI Mavic до ударних комплексів “‎Лазар”, а також антидронові рушниці, тепловізори, амуніцію та інші технологічне обладнання.

Далі стало ще цікавіше. Якщо перейти за посиланням у статті “Останнього бастіону” на розслідування “Дела” з приводу “проросійського сліду” FAVBET, можна побачити, що матеріал на сайті delo.ua відсутній і його неможливо знайти навіть в архіві. Отже, знову таки інформація немає ніякого підтвердження. В той самий час в мережі ми знайшли новини про те, що головному редактору полтавського інтернет-видання «Останній Бастіон» Геннадію Сікалову вручили у 2017 році підозру в Головному управлінні Нацполіції Полтавської області, повідомляв Інститут масової інформації (ІМІ).

В новині згадувалося, що видання “Останній Бастіон” відоме у Полтаві тим, що часто публікації, які з’являються на сайті, лобіюють інтереси власника видання та голови ГО “Останній Бастіон”, адже він мав політичні амбіції та публікує неперевірені матеріали, в яких можна прослідкувати порушення журналістських стандартів.

Отже, можемо зробити висновок, що новини про ймовірний проросійський слід Favbet є фейком. Інформація, що міститься в матеріалі “Останній Бастіон” – не відповідає дійсності та є неправдивою. Ми ж зі свого боку закликаємо наших читачів не просто сліпо вірити всьому, що публікують в інтернеті, а й перевіряти факти. А колег-журналістів просимо слідувати правилам журналістики та не поширювати дезінформацію у такий важкий для країни час. На цій ниві вже дуже активно працюють російські пропагандисти.

Список достовірних офіційних джерел: