Новостная Ложка » День Петра і Павла 2024: нова дата святкування та українські традиції

День Петра і Павла 2024: нова дата святкування та українські традиції

День Петра і Павла 2024: нова дата святкування та українські традиції

Цього року День Петра і Павла матиме дві дати святкування – за новим і за старим стилем.

У середині літа віряни відзначать свято Петра і Павла, яке в Україні має давню історію. Апостоли Петро і Павло зробили великий внесок у поширення християнства світом. Дата їхнього вшанування довгий час була незмінною. Однак через перехід на новий церковний календар День Петра і Павла 2024 року відзначають по-новому.

Коли свято Петра і Павла

День Петра та Павла 2024 року за новим стилем відзначався 29 червня. Нова дата Петра і Павла з’явилася після переходу ПЦУ на новоюліанський календар у 2023 році.

Християни, які дотримуються старого церковного календаря, відзначать свято 12 липня.

Відео дня

День Петра і Павла – історія свята

Апостол Петро – це найближчий і найвідданіший учень Ісуса, який у християнстві вважається хранителем ключів від Царства Небесного. До знайомства з учителем він звався Симоном і був звичайним рибалкою. Зустрівши Ісуса, він всюди супроводжував його і навчався Слову Божому. 

Після смерті Ісуса Петро пішов проповідувати християнство світом. Він здійснив багато чудес, зціляв поранених і навіть воскрешав померлих. У Римі він став першим папою, а потім прийняв мученицьку смерть через розп’яття, як його вчитель. 

Апостол Павло офіційно не входить до числа 12 найближчих учнів Христа. Спочатку він був фарисеєм (гонителем християн). Однак одного разу він почув у голові голос Ісуса і розкаявся. Петро прийняв хрещення і став проповідувати Слово Боже, написавши кілька біблійних книг. Під час гонінь на християн його обезголовили в Римі.

Петра і Павла стратили за віру в один день – 29 червня. Мощі Павла зберігаються в Римі, а Петра – у Ватикані. Цих двох апостолів особливо шанують у католицьких країнах.

Як відзначити свято Петра і Павла 2024 року / картинка УНІАН

Традиції Петра і Павла – що не можна робити і що можна

Свято Петра і Павла українці відзначали з великим розмахом. До свята готувалися заздалегідь, дотримуючись посту. Коли Петрів піст – залежить від дати Трійці.

Готувалися до свята заздалегідь, приводячи до ладу дім і ділянку. Якщо на Петра і Павла у господарів не було прибрано, то це вважалося ганьбою. Тому перед святом українці проводили генеральне прибирання. Обов’язково мили вікна, прали скатертини, штори і постільну білизну, чистили килими і піч. Зовні білили хати і лагодили дах. Не забували також прибрати сад і клумбу, прополоти бур’яни.

На саму урочистість зранку ходили до церкви на богослужіння. А потім родина йшла жати перше сіно на поле. Перший сніп називали “іменинним” і освячували в церкві. Після роботи діти й підлітки веселилися до самої ночі, співали пісень, гойдалися на гойдалках і купалися в річці.

Традиційною українською стравою на Петра і Павла є мандрики – пісочні коржі з начинкою. Згідно з легендою, таку їжу брали з собою апостоли під час довгих мандрівок світом.

Заборони на Петра і Павла такі ж, як і в інші церковні свята. У це свято не можна:

  • сваритися, підвищувати голос, кричати на інших людей;
  • мстити і заздрити;
  • зловживати алкоголем;
  • відмовляти в допомозі та підтримці;
  • неохайно виглядати, носити брудний і зношений одяг.

Цього дня українці намагалися поводитися добре і робити хороші вчинки. Вірили, що апостол Петро спостерігає за людьми з небес і вирішує, кого впустити в рай.

Вас також можуть зацікавити новини:

Джерело: unian.ua

Залишити відповідь