Новостная Ложка » День Української Державності 2024: нова дата, історія та значення свята | НашКиїв.UA

День Української Державності 2024: нова дата, історія та значення свята | НашКиїв.UA

День Української Державності 2024: нова дата, історія та значення свята | НашКиїв.UA

День Української Державності — це державне свято, яке започаткували у серпні 2021 року. Раніше офіційною датою святкування було 28 липня, цьогоріч через календарну реформу його відзначатимуть раніше. Розповідаємо, коли у 2024 році святкують День Української Державності та чи буде вихідний в цей день.

Коли День Української Державності у 2024 році

У 2024 році День Української Державності святкують 15 липняДату перенесли у зв’язку з переходом на новоюліанський календар. День Державності відзначається того ж дня, коли УПЦ та УГКЦ вшановують памʼять київського князя Володимира Великого та День Хрещення Київської Русі. Цьогоріч це припадає також на 15 липня.

Коли почали відзначати День Української Державності: історія виникнення свята

Вперше відзначати День Української Державності на державному рівні запропонували 5 лютого 2018 року Левко Лук’яненко, Леонід Кравчун, Леонід Кучма, Віктор Ющенко та інші. 16 лютого колишні президенти звернулися до українців та парламенту з ініціативою започаткування свята. Проте офіційно День Української Державності був заснований 24 серпня 2021 року, на 30-ту річницю Незалежності України. Відповідний указ про започаткування державного свята підписав президент Володимир Зеленський. “Зародження нашої державності ми будемо відзначати в день розквіту нашої державності — в день хрещення Київської Русі-України”, — наголосив президент. 

Що означає День Української Державності: чому це важливе свято

День Української Державності відзначають на державному рівні, щоб нагадати українцям та всьому світу про тисячолітню історію державотворення України. Витоки Української Державності сягають Київської Русі — середньовічної могутньої держави, яка була однією з найрозвинутіших в Європі. Державні символи України та назва національної валюти також мають вікову історію. Крім того, свято підкреслює самобутність на унікальність нашої держави й спростовує російські наративи про те, що України, як держави, ніколи не існувало.

Чи буде вихідний на День Української Державності

Згідно з указом президента, День Української Державності — державне свято з офіційним вихідним днем. Після початку повномасштабного вторгнення в Україні запровадили воєнний стан, згідно з яким усі додаткові вихідні на державні свята скасовуються. 14 травня 2024 року термін дії воєнного стану продовжили на 90 днів. День Української Державності припадає на понеділок, але це буде робочий день.

Ураза-байрам 2024: що це за свято, коли відзначають, традиції

Джерело: nashkiev.ua

Залишити відповідь