Новостная Ложка » У Карпатах почали засолювати делікатесні рижики

У Карпатах почали засолювати делікатесні рижики

Любителі «тихого полювання» взялися збирати особливі гриби, які своїм смаком створюють гідну конкуренцію боровикам. Йдеться про рижики, які мало у кого побачиш на столі. Із цих, «морквяного» кольору красунчиків, які виділяють помаранчеве молоко, гурмани готують вишукані страви, які не перекликаються з жодними іншими грибними делікатесами.

Квасять гриби — як капусту

Три відра рижиків приніс додому вчора краєзнавець з міста Сколе Олекса Тренич. Є багато рецептів їхнього приготування, але вдома у цього грибника найбільше цінують рижики квашені – через їх пікантний смак.

Так апетитно виглядають рижики квашені.

— Рижики перед приготуванням у нас не відварюють, як інші гриби, а ошпарюють на кілька секунд окропом, щоб продезінфікувати, — розповів любитель природи кореспондентові «Високого Замку». — Додають сіль, перець, лавровий лист, кріп, часник, інші спеції. А потім прикладають тягарцем, щоб вони пускали сік — як роблять це при квашенні капусти. Через це рижики сплющуються. Днів через десять вони будуть готовими. Рижики — гриби дієтичні, лікувальні, легко перетравлюються. А закусочка з них — ого-го! З мого першого урожаю вийде літрів п’ять цієї смакоти…

Стоматолог став грибним чемпіоном

Як затятий грибник, пан Олекса підказав нам, що недавно були два його «професійні свята: 24 вересня відзначали Європейський день гриба, а на 3 жовтня припав Міжнародний день грибників.

Свій фестиваль був і у грибників Сколівщини. Громадська організація «Бойківські обереги» провела серед них конкурс. На Бойківській поляні за річкою Опір журі визначало переможців у кількох номінаціях: найбільший і найгарніший білий гриб, знайдений у лісах Сколівської, Славської, Козівської об’єднаних територіальних громад, а також — найуспішніший грибник.

Головну нагороду здобув стоматолог зі села Верхнього Синьовидного Володимир Коцюруба — він приніс понад шість кілограмів «королівських», із темними шапочками боровиків, які вважають найкращим сортом білих грибів. Медика преміювали сертифікатом на суму 1000 грн, який можна було отоварити у місцевих крамницях «Сателіт» чи «Дніпро-М».

Під час «грибного» конкурсу у Сколе. Фото Олексія ТРЕНИЧА.
Під час «грибного» конкурсу у Сколе. Фото Олексія ТРЕНИЧА.

Сертифікати на суму 500 гривень для придбання м’ясних виробів у магазині «Ковбаси Карпат» отримали грибники з великим стажем Юрій Калинович та Іван Медовник. За кілька днів перед конкурсом вони зібрали 20 кілограмів грибних шляпок: ніжок від грибів не могли вмістити у кошики, тому брали найцінніше.

Інші лауреати конкурсу — Златка Коцюруба, Олександр Малісевич та Михайло Ушневич, кожного з яких відзначили сертифікатом на 300 грн, здобули право смачно пообідати у кафе «Оліо Піца».

До слова, всіх учасників конкурсу, їх вболівальників і гостей пригощали апетитною бойківською юшкою із сушених боровиків, яку зготували Уляна Тренич та Андрій Зубрицький. Скуштували цієї традиційної страви і внутрішньо переміщені особи з Херсонської та інших областей, які нині проживають на Сколівщині.

Джерело: wz.lviv.ua

Залишити відповідь